Scroll naar boven
Hulp nodig?
Onze servicedesk is van 08:00 tot 17:00 beschikbaar.
Neem contact op via: info@hoffelijk.nl of 010 – 760 11 00

Overig

  • In dit hoofdstuk:

    Ondanks de coronacrisis is de verwachting dat volgend jaar de koopkracht toeneemt. Dit is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis. Daarnaast zijn er ook wijzigingen aangekondigd op het gebied van personenauto's en motorrijwielen.

Let op: niet alle voorstellen zijn definitief. Deze zijn pas definitief na akkoord van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Koopkrachtontwikkeling

De koopkrachtcijfers laten zien hoeveel inkomen huishoudens gemiddeld te besteden hebben. Belangrijk is dat deze cijfers geen rekening houden met veranderingen in persoonlijke omstandigheden, zoals ontslagen worden, kinderen krijgen, verhuizen of promotie krijgen.

Het kabinet heeft ook meerdere maatregelen genomen om de koopkracht te vergroten, zoals stijgende heffingskortingen, verhoging van de ouderkorting en verlaging van hoge huren bij personen met lage inkomens.

Personenauto's en motorrijwielen

Motorrijtuigen worden belastbaar vanaf het moment dat ze zijn ingeschreven in het kentekenregister. Deze wijziging in de Wet op de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (Wet BPM 1992) geldt waarschijnlijk vanaf 1 juli 2021. De belasting geldt nu nog vanaf het moment dat het motorrijtuig op naam wordt gezet.

Verder wordt het afschrijvingspercentage bepaald door de huidige staat en uitvoering van het motorrijtuig bij het onderzoek door de Dienst Wegverkeer (RDW). Dit percentage bepaalt de hoogte van de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm).

Deze wijziging heeft de volgende doelen:

Gelijke behandeling van binnenlandse handel en import

Komt een motorrijtuig uit het buitenland? Dan kan de importeur dit motorrijtuig in een opslag laten staan. Het motorrijtuig wordt ouder en de bpm daardoor lager. Dit is niet meer het geval als het motorrijtuig belastbaar wordt vanaf het moment dat dit is ingeschreven in het kentekenregister.

Daling van het aantal bezwaarschriften

Vaak zit er tijd tussen de inschrijving in het kentekenregister en het moment waarop het motorrijtuig op naam wordt gezet. Dit leidt tot bezwaren waarbij wordt gevraagd om korting op de bpm. Deze tussenliggende tijd vervalt.

Beter toezicht

De aangifte voor de bpm moet worden gedaan voordat het motorrijtuig wordt ingeschreven in het kentekenregister. De inspecteur van de RDW heeft vervolgens 6 werkdagen de tijd om het motorrijtuig te onderzoeken.

Eenvoudig stelsel

Wijzigt een tarief volgens de wet? Dan kan de tijd tussen inschrijving en het op naam zetten moeilijkheden opleveren. Een eigenaar kan bijvoorbeeld aanspraak maken op een ander tarief. Deze mogelijkheid vervalt als het motorrijtuig pas belastbaar wordt bij inschrijving in het kentekenregister.

Hoffelijk maakt gebruik van cookies.